Recepten Uit Het Bos

Je hoeft helemaal geen chefkok te zijn om te koken met ingredienten uit het bos. Probeer deze recepten eens.

Brandnetelsoep
Heb je weer eens jeuk door brandnetels? Neem wraak en maak je eigen brandnetelsoep. De soep prikt niet in je mond, want je maakt ze onschadelijk door ze te koken. Gebruik wel handschoenen als je brandnetels gaat plukken!

Nodig: 400 gram brandnetels (een grote plastic tas vol), 1 ui, 3 eetlepels olijfolie, 1 liter bouillon

Hoe maak je het?
  • Doe je handschoenen weer aan, was de brandnetels en hak ze in stukjes.
  • Snij de ui klein en bak ze in de olijfolie tot ze eruit zien als halfdoorzichtig glas.
  • Brandnetel erbij en 5 minuten bakken. Niet te hoog en blijven roeren.
  • Bouillon erbij en tot koken brengen.
  • Eet smakelijk! Heerlijk met stokbrood en kruidenboter!

Paardenbloemjam
Paardenbloemen kent iedereen. En je kunt er echt lekkere jam van maken! Je moet hiervoor de bloeiende gele paardenbloemen gebruiken. Vind je alleen nog maar pluizenbollen, dan ben je te laat

Nodig: 300 paardenbloemhoofdjes, ½ liter water, ½ sinaasappel, 2 citroenen, ½ kilo geleisuiker, 2 jampotjes

Hoe maak je het?

  • Haal de groene delen van de bloem af en was ze goed.
  • Schil de gekleurde laag van de citroen en sinaasappel en snij de schil in smalle reepjes.
  • Pers de citroen en de sinaasappel uit.
  • Doe het sap en de paardenbloemen in een pan, water erbij, geleisuiker erbij en 15 minuten laten koken.
  • Stort het in twee (schoongemaakte) jampotjes en zet ze 5 minuten op de kop.
  • Heerlijk op brood met smeerkaas.

Vlierbloesemchampagne
De vlier is een oeroude boom, die bloeit in april of mei. Het is een lage boom met witte bloesem, die lijkt op een fontein van kleine bloemetjes. Je hoeft er maar twee trossen van te plukken. Ben je lekker snel klaar.

Nodig: 2 grote vlierbloesemtrossen, 340 gram suiker, 1 theelepel witte azijn, ½ citroen, 2¼ liter water, 3 goed schoongemaakte flessen met schroefdop

Hoe maak je het?

  • Neem een grote pan en gooi daar water, citroen in stukken, geraspt citroenschil, suiker, azijn en vlierbloesem in. Roer door tot de suiker opgelost is.
  • Ga 24 uur iets anders doen.
  • Zet een grote zeef boven een andere pan, leg hier een schone theedoek over en giet je mengsel er bovenop. Wat er onder uitkomt, verdeel je over de flessen (doe ze niet helemaal vol).
  • Dop erop en twee weken liggend bewaren.
  • Houd daarna een feestje met je eigen champagne.